Foglalás
Bezár

5 székely hagyomány és mesterség, amelyet ismernie kell

A hagyományok múltidéző hangulatba ringatnak és mosolyt csalnak arcunkra, ha arra gondolunk, hogy mi minden változott meg a jelenben, mégis van, ami ugyanaz marad: az őseink szeretete és tisztelete5 székely népi hagyománnyal és mesterséggel ismertetjük meg, hiszen a múltunk ismerete legalább olyan fontos, mint a jövő tervezése:  • 1.Szüreti bál: Ha ősz, akkor szüreti bál. Szeptembertől kezdődően számos székely faluban, szőlőszüret alkalmából mulatságokat szerveznek, amikor a csőszökből és csőszleányokból álló csapat végigjárja énekelve és táncolva a környező falvakat és ünnepelni hívják a falvak apraját-nagyját. Érdekesség: Az éjféli csősztánc után szabad a szőlőlopás, de ha a „tolvajt” rajtakapják, érdekes feladatok formájában kell megfizetni a büntetést.


  • 2.Néptánc: A néptánc a falu egyik közösség összetartó ereje, hiszen szinte minden rendezvényhez szorosan hozzákapcsolódik a tánc és az ének. Székelyudvarhely városa 2018.szeptember. 14-16 között otthont ad az Erdélyi Tánctalálkozónak, ahol bárki táncra perdülhet és belekóstolhat a székely virtusba. Erdélyi Táncháztalálkozó - 2018


  • 3.Népviselet: Bár napjainkban a népviselet már nem a mindennapos élet része, mégis különleges alkalmakra, ünnepekre előkerülnek a népviselet becses darabjai. Például Székelyudvarhelyen a mai napig székelyruhában ballagnak a végzős diákok. Szeretne látni egy igazi székelyruha kiállítást? A Székelyudvarhely városától 10 kilóméterre található Bögöz községben bármikor megteheti.


  • 4.Fazekasság: A székely népi mesterségek egyik kiemelkedő ága a fazekasság, amelynek centrumaként ismeretes Korond. Hogy ténylegesen testközelből felfedezhessák ezt a mesterséget, több mesterember portáján kipróbálhatják, hogy hogyan lesz fából vaskarika, akarom mondani agyagból gyönyörű kerámia edény.


  • 5. Tájházak: A székely tájházak a környék kis ékszerdobozai, amelyek a múlt emlékét őrzik. Általuk ismerhetjük meg a különböző falvak életét és munkáját. Szeretne egy különleges élménnyel gazdagodni? Látogasson el a zetelaki tájházba egy igazi emlékbúvárkodásra.

Szívesen olvasna hasonló témában bejegyezést, csak nyilvánítsa ki tetszését, és mi teljesítjük kívánságát!