Foglalás
Bezár

5 székely hagyomány és mesterség, amelyet ismernie kell

A hagyományok múltidéző hangulatba ringatnak és mosolyt csalnak arcunkra, ha arra gondolunk, hogy mi minden változott meg a jelenben, mégis van, ami ugyanaz marad: az őseink szeretete és tisztelete



5 székely népi hagyománnyal és mesterséggel ismertetjük meg, hiszen a múltunk ismerete legalább olyan fontos, mint a jövő tervezése:



  • 1.Szüreti bál: Ha ősz, akkor szüreti bál. Szeptembertől kezdődően számos székely faluban, szőlőszüret alkalmából mulatságokat szerveznek, amikor a csőszökből és csőszleányokból álló csapat végigjárja énekelve és táncolva a környező falvakat és ünnepelni hívják a falvak apraját-nagyját. Érdekesség: Az éjféli csősztánc után szabad a szőlőlopás, de ha a „tolvajt” rajtakapják, érdekes feladatok formájában kell megfizetni a büntetést.


  • 2.Néptánc: A néptánc a falu egyik közösség összetartó ereje, hiszen szinte minden rendezvényhez szorosan hozzákapcsolódik a tánc és az ének. Székelyudvarhely városa 2018.szeptember. 14-16 között otthont ad az Erdélyi Tánctalálkozónak, ahol bárki táncra perdülhet és belekóstolhat a székely virtusba. Erdélyi Táncháztalálkozó - 2018


  • 3.Népviselet: Bár napjainkban a népviselet már nem a mindennapos élet része, mégis különleges alkalmakra, ünnepekre előkerülnek a népviselet becses darabjai. Például Székelyudvarhelyen a mai napig székelyruhában ballagnak a végzős diákok. Szeretne látni egy igazi székelyruha kiállítást? A Székelyudvarhely városától 10 kilóméterre található Bögöz községben bármikor megteheti.


  • 4.Fazekasság: A székely népi mesterségek egyik kiemelkedő ága a fazekasság, amelynek centrumaként ismeretes Korond. Hogy ténylegesen testközelből felfedezhessák ezt a mesterséget, több mesterember portáján kipróbálhatják, hogy hogyan lesz fából vaskarika, akarom mondani agyagból gyönyörű kerámia edény.


  • 5. Tájházak: A székely tájházak a környék kis ékszerdobozai, amelyek a múlt emlékét őrzik. Általuk ismerhetjük meg a különböző falvak életét és munkáját. Szeretne egy különleges élménnyel gazdagodni? Látogasson el a zetelaki tájházba egy igazi emlékbúvárkodásra.

Szívesen olvasna hasonló témában bejegyezést, csak nyilvánítsa ki tetszését, és mi teljesítjük kívánságát!

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!